Awokado dopiero od niedawna staje się popularne w diecie Polaków. Moda na zdrowe odżywianie rozpowszechniła ten owoc jako pożywny i wartościowy dodatek do kanapek, dań na ciepło i sałatek. Nic dziwnego! Awokado jest wyjątkowo zdrowe i pełne witamin i minerałów.

Awokado – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Awokado to jeden z najbardziej kalorycznych owoców. 100g dostarczy aż 160kcal! Owoc bogaty jest w odżywcze kwasy tłuszczowe, zawiera także łatwo przyswajalne białko i błonnik. Posiada bardzo dużą ilość kwasów omega-3 i omega-6, które wspierają rozwój mózgu i poprawiają działanie układu nerwowego. To bogate źródło potasu, który ma pozytywny wpływ na układ krwionośny i reguluje ciśnienie krwi. Duża zawartość witaminy A oraz witaminy E sprawia, że jest to owoc o wyjątkowo dobroczynnym wpływie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Awokado zawiera również dużo witaminy C oraz witamin z grupy B, które wspierają układ odpornościowy.

Awokado wykazuje działanie przeciwzapalne, pomaga w zwalczaniu infekcji oraz zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie owocu polecane jest przede wszystkim kobietom w pierwszych miesiącach ciąży – awokado zawiera bardzo dużą ilość kwasu foliowego, który zapobiega pojawieniu się wad cewy nerwowej u płodu.

Awokado – jak je podać?

Awokado ma miękką, lekko kremową konsystencję. Świetnie sprawdza się jako alternatywa dla masła. Wystarczy dodać odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku, by powstało idealne masło czosnkowe do tostów i grzanek z grilla. Konsystencja awokado świetnie sprawdzi się także do przygotowywania różnych kremowych dipów i sosów. Paluszki chlebowe, pikantne skrzydełka lub kąski z kurczaka z dipem awokado uatrakcyjnią wiosenne grillowanie. Twardsze awokado możemy także wkroić do sałatki. Jeśli jednak nie przepadamy za smakiem tego owocu, możemy wykorzystać go jako wartościowy dodatek do koktajli owocowych – dzięki swojej kremowej konsystencji awokado z łatwością można zblenować lub rozdrobnić przy pomocy miksera.